Časné chirurgické a cévní komplikace po resekcích aneuryzmat aortoilické oblasti - Pirkl, Miloslav; Krampota, Filip; Daněk, Tomáš; Černý, Miloš (Rozhledy v chirurgii, 2018)
Úvod: Operační zákroky pro aneuryzma aortoilického povodí (dále AAA) se řadí mezi velké výkony běžné cévní chirurgie. A to mimo jiné i z důvodu relativně častých systémových a chirurgických komplikací u mnohdy polymorbidních pacientů. Tyto komplikace po resekcích aortoilických výdutí jsou poměrně časté a vynucené reintervence se literárně pohybují kolem 14 %. Metoda: Ve své práci jsme retrospektivně hodnotili soubor pacientů operačně řešených pro aneuryzma aortoilické oblasti v období 1. 1. 2010 až 31.12. 2017 na Oddělení cévní a plastické chirurgie Pardubické nemocnice NPK, a. s. Výsledky: V souboru 240 operovaných pacientů (205 mužů, 35 žen) jsme sledovali letalitu, která dosáhla celkově 10,4 %, přičemž u elektivních výkonů činila 3,4 % a u urgentních výkonů pak 31,1 % (u ruptur aneuryzmatu 37,5 %). V elektivní skupině jsme zaznamenali celkem 29 (16,2 %) chirurgických a/nebo cévně-chirurgických komplikací s nutností 16 (8,9 %) chirurgických, endovazálních nebo kombinovaných intervencí. Ve skupině urgencí pak tyto komplikace byly zaznamenány 30x (49 %) s nutností intervence v 19 případech (31,1 % urgentních výkonů). Závěr: Chirurgické resekční výkony na aortoilických aneuryzmatech jsou zatíženy vysokou četností výskytu systémových, chirurgických nebo cévně-chirurgických komplikací. Tito pacienti proto vyžadují vysokou pozornost a kvalitu perioperační péče se zaměřením na včasnou diagnostiku a následnou terapii těchto komplikací.
Keywords: Hemorrhage; krvácení; aortální aneurysma; Retrospective Studies; Intra-Abdominal Hypertension; retrospektivní studie; nitrobřišní hypertenze; lidé; Postoperative Complications; pooperační komplikace; Humans; Peripheral Arterial Disease; onemocnění periferních arterií; Aortic Aneurysm