Rizikové faktory pádu u pacientov s neurologickým ochorenímOšetřovatelství - původní práce - Miertová, Michaela; Bóriková, Ivana; Tomagová, Martina; Žiaková, Katarína (Kontakt (České Budějovice), 2018)
Cieľ: Realizovať skríning rizika pádu a identifikovať rizikové faktory pádu u hospitalizovaných pacientov s neurologickým ochorením vo veku do a nad 65 rokov. Dizajn: Kvantitatívna prospektívna prierezová štúdia. Metodika: Súbor tvorilo 103 pacientov hospitalizovaných na neurologickom oddelení. Empirické údaje boli zaznamenávané do výskumného protokolu, ktorý obsahoval vybrané rizikové faktory pádu a nástroj Morse Fall Scale (MFS). Výsledky: Signifikantné prediktory pádu u pacientov starších ako 65 rokov boli pridružená diagnóza (p = 0,000), polyfarmakoterapia (p = 0,000), počet užívaných liekov za 24 hodín (p = 0,000), poruchy zraku (p = 0,000), kontinencie (p = 0,000), ženské pohlavie (p = 0,005), používanie kompenzačnej pomôcky (p = 0,008), porucha spánku (p = 0,025) a sluchu (p = 0,033). Priemerné skóre rizika pádu celého súboru podľa MFS bolo 45,7 ± 20,2. V súbore pacientov s vysokým rizikom pádu boli signifikantné prediktory pádu - poruchy chôdze a rovnováhy (p = 0,000), používanie kompenzačnej pomôcky (p = 0,000), pád v anamnéze (p = 0,001), vek (p = 0,004), polyfarmakoterapia (p = 0,008), poruchy kontinencie (p = 0,019) a zraku (p = 0,027). Záver: Identifikácia rizikových faktorov pádu je východiskom pre realizáciu cielených ošetrovateľských intervencií na prevenciu a redukciu pádov.
Keywords: rizikové faktory; hospitalizace; nemoci nervového systému; dospělí; Accidental Falls; Nervous System Diseases; Clinical Studies as Topic; Risk Factors; lidé středního věku; lidé; senioři; úrazy pádem; Aged; Middle Aged; Hospitalization; Adult; klinická studie jako téma; Humans