Vnímané zmeny a obavy žien súvisiace so sexualitou počas tehotenstva v kontexte významu informovanosti - Mazúchová, Lucia; Kelčíková, Simona; Ďuríčeková, Barbora; Malinovská, Nora (Kontakt (České Budějovice), 2018)
Tehotenstvo je dôležitá životná fáza, ktorá je často spojená s vnímanými zmenami a obavami v oblasti sexuality. Štúdia analyzuje zmeny, obavy a informovanosť v oblasti sexuality žien počas tehotenstva. Práca má charakter kvantitatívnej prierezovej štúdie. Výskumný súbor tvorilo 242 tehotných žien s vekovým priemerom 28,07 rokov (± 5,13 rokov). Údaje boli analyzované pomocou deskriptívnej štatistiky, chí-kvadrát testu a Pearsonovho korelačného koeficientu. Väčšina respondentiek (66,5 %) deklaruje, že u nich nastali zmeny v sexuálnom a intímnom živote počas tehotenstva. Najčastejšími dôvodmi zníženej sexuálnej aktivity sa preukázal strach a únava. Obavy z pohlavného styku počas tehotenstva vyjadrilo 47,5 % tehotných žien. Najčastejšie sa obávali predčasného pôrodu/potratu a ublíženia plodu. Preukázali sa štatisticky významné korelácie (r = 0,13; p = 0,052) medzi obavami a obdobím tehotenstva podľa trimestrov. Napriek tomu, že väčšina žien deklarovala dostačujúcu úroveň informácií o sexualite počas tehotenstva, nemožno sa uspokojiť, pretože dominantným zdrojom informácií bol internet a väčšinu žien neinformovali zdravotnícki profesionáli (gynekológ, pôrodná asistentka). Preukázala sa štatistická významnosť (r = 0,23; p = 0,0001) medzi úrovňou informovanosti a obdobím tehotenstva podľa trimestrov. Vzhľadom k výsledkom štúdie je potrebné venovať väčšiu pozornosť sexualite tehotných žien cielene zo strany zdravotníckych pracovníkov. Je žiaduce zlepšiť informovanosť o sexualite počas tehotenstva a zefektívniť emocionálnu podporu zo strany pôrodných asistentiek/gynekológov v zmysle chápania zmien a zníženia obáv v súvislosti so sexualitou počas tehotenstva, a tak prispieť k zníženiu miery sexuálnej dysfunkcie a celkovému zlepšeniu kvality života žien počas tehotenstva.
Keywords: dospělí; lidé; průzkumy a dotazníky; Female; Pregnancy; sexualita; těhotenství; Surveys and Questionnaires; Sexuality; Adult; ženské pohlaví; Humans