Dočasná pracovní neschopnost a invalidita u nejčastějších diagnóz pohybového aparátu - ekonomický dopad pro Českou republiku - Bosák, Miroslav; Másilková, Monika (Kontakt (České Budějovice), 2018)
Úvod: Příspěvek se zabývá vzniklou invaliditou prvního, druhého a třetího stupně u vybraných diagnóz nemocí pohybového aparátu, které patří mezi nejčastější příčiny vzniku invalidity. Jedná se o onemocnění pohybového aparátu: dorzalgie, polyartralgie, koxartrózy, gonartrózy. Záměrem této studie bylo popsat ekonomické náklady, které Česká správa sociálního zabezpečení vynakládá na jmenované onemocnění pohybového aparátu během dočasné pracovní neschopnosti a také na nově vzniklé invalidní důchody vztahující se k těmto onemocněním. Nutno podotknout, že ve vztahu k těmto onemocněním se jedná zpravidla o dlouhodobé vyplácení nemocenského během dočasné pracovní neschopnosti. Metodika: Východiskem pro hodnocení byla data poskytnutá Českou správou sociálního zabezpečení. Výzkumný soubor tvořily osoby, které žádaly o invalidní důchod v roce 2016, a to prvního, druhého a třetího stupně. Za pomoci kvantitativního šetření s využitím obsahové analýzy textu jsme provedli vyhodnocení dat. Výsledky: Zjistili jsme, že počet osob žádajících o invalidní důchod každým rokem stoupá, stejně jako částka vyplacená na nově přiznané invalidní důchody. Závěr: Lze říci, že pohybová onemocnění patří mezi nejčastější příčiny dočasných pracovních neschopností, ale patří jim také první místo u nově vzniklých invalidit. Ročně kvůli těmto onemocněním je v pracovní neschopnosti více než 50 tisíc osob a je přiznán invalidní důchod skoro 24 tisícům pojištěnců. Tato alarmující skutečnost se tak významnou měrou podílí na ekonomických nákladech České republiky.
Keywords: Musculoskeletal Diseases; invalidní důchod; lidé; muskuloskeletální nemoci; Disability Evaluation; Sick Leave; pracovní neschopnost; posuzování pracovní neschopnosti; Humans