Neinvazivní mozková stimulace v behaviorální a kognitivní neurologii - Pupíková, Monika; Šimko, Patrik; Brabenec, Luboš; Rektorová, Irena (Neurologie pro praxi, 2018)
Neinvazivní mozková stimulace (NIMS) přináší alternativní pohled na rehabilitaci a léčbu neurologických potíží. V posledních letech se výzkum významně posunul, klinické kontrolované studie naznačují klinicky relevantní efekt u různých skupin neurologických pacientů bez závažnějších vedlejších účinků. V klinické praxi byla zatím metoda schválená pouze pro léčbu farmakorezistentní deprese, studie však naznačují možné budoucí využití pro terapii depresivních symptomů u jiných onemocnění, v rehabilitaci afázií, či kognitivních symptomů v časném stadiu neurodegenerativních onemocnění mozku. V předkládané práci čtenáře stručně seznamujeme s metodami NIMS a výsledky publikovaných studií.
Keywords: Neurodegenerative Diseases; Parkinsonova nemoc; neinvazivní mozková stimulace; cévní mozková příhoda; transkraniální magnetická stimulace; lidé; Transcranial Direct Current Stimulation; Stroke; neurodegenerativní nemoci; schizofrenie; kognice; afázie; depresivní poruchy; Alzheimer Disease; Schizophrenia; Cognition; Depressive Disorder; Alzheimerova nemoc; Transcranial Magnetic Stimulation; přímá transkraniální stimulace mozku; Aphasia; Parkinson Disease; Humans