Teriflunomid u mladých žen - Praksová, Petra (Neurologie pro praxi, 2018)
Teriflunomid je lék používaný pro léčbu relaps remitentní roztroušené sklerózy (RR RS). Podává se v tabletě jedenkrát denně. Jeho bezpečnostní profil a účinnost u roztroušené sklerózy (RS) byly ověřeny ve čtyřech klinických studiích a jsou podpořeny 13 lety klinických zkušeností. Lék je pacienty velmi dobře snášen, nežádoucí účinky jsou většinou mírné až středně těžké. Článek poukazuje na data důležitá pro klinickou praxi zejména se zaměřením na léčbu mladých žen, která je nutné brát v úvahu před zahájením a v průběhu léčby teriflunomidem.
Keywords: teriflunomid; dospělí; Female; toluidiny; Adult; mladý dospělý; ženské pohlaví; léková kontraindikace; relabující-remitující roztroušená skleróza; urychlení eliminace; lidé; Multiple Sclerosis; Clinical Decision-Making; Intestinal Elimination; krotonáty; těhotenství; Contraindications, Drug; Toluidines; roztroušená skleróza; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Teratogens; Crotonates; teratogeny; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; Young Adult; Teratogenesis; Pregnancy; intestinální eliminace; teratogeneze; klinické rozhodování; Humans