Těžké eozinofilní astma - Fibigr, Ondřej; Pauk, Norbert (Remedia, 2018)
Článek pojednává o problematice těžkého eozinofilního astmatu a jeho postavení v diagnostice, fenotypizaci a léčbě. Většina pacientů s astmatem dnes může být poměrně snadno léčena díky dostupnosti vysoce efektivní terapie. Ukazuje se, že přibližně 5 % astmatiků trpí takovou formou onemocnění, u níž tato léčba selhává. Astma pak označujeme jako těžké, někdy také jako tzv. na terapii rezistentní. Sku-tečná praxe je však jiná ‒ víme, že více než polovina astmatiků má potíže a asi jedna třetina potíže těžké. Proto je důležité odlišovat skutečné těžké rezistentní astma od astmatu obtížně léčitelného, na němž se podílejí rovněž jiné faktory (problematika chybné inhalační techniky, nepoznané komorbidity, trvající abúzus cigaret ad.).
Keywords: Antifungal Agents; Biological Therapy; biologická terapie; Bronchial Thermoplasty; Diagnostic Techniques, Respiratory System; theofylin; Adrenergic beta-2 Receptor Agonists; hormony kůry nadledvin; antagonisté leukotrienů; antibakteriální látky; statistika jako téma; antifungální látky; Drug Therapy; bronchiální termoplastika; Severity of Illness Index; agonisté beta-2-adrenergních receptorů; Theophylline; diagnostické techniky dýchacího ústrojí; Eosinophilia; humanizované monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal, Humanized; farmakoterapie; eozinofilie; lidé; Tiotropium Bromide; Anti-Bacterial Agents; Humans; tiotropium bromid; Adrenal Cortex Hormones; Asthma; stupeň závažnosti nemoci; Statistics as Topic; bronchiální astma; Leukotriene Antagonists