Chronický pruritus - Benáková, Nina (Remedia, 2018)
Chronický pruritus je nejčastějším subjektivním projevem pacientů s kožními chorobami, může být ale i příznakem závažných chorob interních, neurologických či psychiatrických. Pruritus, zejména bez kožních projevů a generalizovaný, který nereaguje na léčbu a preventivní opatření, je důvodem k pátrání po méně obvyklých mechanismech. Není‑li možné příčinu zjistit či odstranit, anebo alespoň vyloučit či omezit spouštěče, je namístě symptomatická, úlevová léčba. Zahrnuje péči o kožní bariéru – emoliencia jako speciální prostředky k promazávání svědící kůže a dále diferentní antipruritická externa ve vhodné galenické formě. Celková léčba je výzvou, neboť H1 antihistaminika jsou u většiny chronických pruritů málo účinná. A i přes značný pokrok v porozumění molekulárním mechanismům pruritu a neuroimunologického zánětu zůstává ještě mnohé v jeho patogenezi nezodpovězeno. Proto je třeba léčbu pojmout komplexně, využívat všech dostupných možností, pokoušet se vycházet z možné patofyziologie pruritu u individuálního pacienta.
Keywords: Pruritus; Administration, Topical; Cannabinoids; Histamine Antagonists; chronická nemoc; antidepresiva; Wound Healing; Antidepressive Agents; vnitřní lékařství; aplikace lokální; klinický obraz nemoci; nežádoucí účinky léčiv; lidé; antihistaminika; Diagnostic Techniques and Procedures; Comprehensive Health Care; Antipruritics; Skin Ulcer; kanabinoidy; Drug Therapy; hojení ran; Internal Medicine; Humans; Chronic Disease; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; diagnostické techniky a postupy; Disease Attributes; antipruritika; farmakoterapie; komplexní zdravotní péče; kožní vředy; Skin Diseases; pruritus; kožní nemoci