Novinky v oblasti léčby bolesti - Hakl, Marek; Kynclová, Eva (Remedia, 2018)
Novinky v oblasti léčby bolesti zahrnují nejen stále se rozšiřující invazivní metody této terapie, jako jsou neuromodulace, radiofrekvence nebo epiduroskopie, ale rovněž nové farmakoterapeutické možnosti. Zcela novou molekulu představuje tapentadol s dobrou afinitou k léčbě neuropatické bolesti a s minimem nežádoucích účinků, v oblasti kombinovaných farmak potom oxykodon/naloxon snižující výskyt opioidy indukované střevní dysfunkce. V léčbě onkologické bolesti jsou to ultrarychle působící transmukózní fentanyly a v topické terapii neuropatické bolesti 8% kapsaicin. Poslední novinkou je léčebné konopí, které se jeví jako velmi vhodná podpůrná terapie pro pacienty trpící chronickou bolestí.
Keywords: Receptors, Opioid, mu; Cannabinoids; Statistics as Topic; Oxycodone; Naloxone; Pain; Fentanyl; Phenols; Capsaicin; Pregabalin; Humans; fenoly; pregabalin; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; oxykodon; chronická bolest; bolest; receptory opiátové mu; lidé; Chronic Pain; statistika jako téma; kanabinoidy; naloxon; kapsaicin; fentanyl; nežádoucí účinky léčiv