Skluz proximální femorální epifýzy - přehledový článek - Stančák, Andrej; Chládek, Petr; Kautzner, Jakub; Trč, Tomáš (Ortopedie, 2018)
Skluz proximální femorální epifýzy (coxa vara adolestentium, SCFE - slipped capital femoral epiphysis) je hormonálně podmíněné onemocnění definované jako netraumatická separace v růstové chrupavce krčku stehenní kosti s dislokací hlavice femuru mediodorzálně. Postihuje pacienty v období růstového spurtu, a pokud není správně dignostikováno a léčeno, často vede k rozvojí sekundární koxartrózy cestou femoroacetabulárního impingementu (FAI). Klinicky se pacient často manifestuje bolestivostí přední strany stehna nebo kolene, což může vést k diagnostickým rozpakům a oddálení stanovení správné dignózy. Z léčebného pohledu je skluz hlavice vždy indikací k operačnímu výkonu, který volíme podle délky trvání a rentgenologického nálezu. Při akutních skluzech je snaha o šetrnou repozici a epifyzeodézu, v případě chronických a závažnějších skluzů je pak metodou volby vícerovinná korekční osteotomie.
Keywords: ortopedické výkony; skluz proximální femorální epifýzy; Adolescent; chirurgie operační; Child; lidé; Orthopedic Procedures; dítě; diagnostické zobrazování; Diagnostic Imaging; Slipped Capital Femoral Epiphyses; Surgical Procedures, Operative; mladiství; Humans