První zkušenost s implantací totální endoprotézy kostí stehenní se zachováním diafýzy - Sokolovskij, Anatolij Vladimirovič; Sokolovskij, Vladimir Alexandrovič; Badyrov, Romi Nadyrovič; Aliev, Mamed Džamadovič (Ortopedie, 2018)
V moderní onkologické ortopedii i nadále pokračuje aktivní hledání nejvhodnější koncepce designu pro zhotovení umělých kloubních náhrad, jejich fixaci ve vzácných anatomických oblastech a vývoj technik pro provádění operací. Funkční možnosti pacientů po prosté segmentální resekci proximálního a distálního úseku kosti stehenní jsou jistě významně horší než v případech, kde je možná náhrada totální endoprotézou, a to i při rozsáhlé resekci. Zachování svalové soustavy v horní a střední části stehenní kosti při implantaci totální endoprotézy se zachováním diafýzy umožňuje minimalizovat riziko luxace kyčelního kloubu, což je důležité pro dosažení obdobných funkčních výsledků se segmentální resekcí femuru.
Keywords: Humans; Orthopedic Procedures; osteosarkom; Treatment Outcome; Diaphyses; lidé; ortopedické výkony; Osteosarcoma; Prostheses and Implants; implantace totální endoprotézy kosti stehenní; diafýzy; výsledek terapie; Neoplasm Metastasis; Surgical Clearance; Male; Femoral Neoplasms; femur; Adult; protézy a implantáty; Diagnostic Imaging; dospělí; předoperační vyšetření; diagnostické zobrazování; metastázy nádorů; Femur; mužské pohlaví; nádory femuru