Efficacy of seal-wing paclitaxel-eluting balloon catheters in the treatment of drug-eluting stent restenosis - Pleva, Leoš; Kukla, Pavel; Zapletalová, Jana; Hlinomaz, Ota (Intervenční a akutní kardiologie, 2018)
Cíl: Cílem naší studie bylo srovnání účinnosti seal-wing balonkových katétrů s paclitaxelem (PEB) v léčbě restenóz v lékových(DES-ISR) a holých kovových stentech (BMS-ISR).Metodika: Do studie bylo zahrnuto 17 pacientů s 19 DES-ISR lézemi. Kontrolní skupinu představovalo 64 pacientů s BMS-ISR zeseal-wing PEB větve předchozí studie TIS. Primárním end-pointem byl 12měsíční late lumen loss (LLL). Sekundární end-pointyzahrnovaly výskyt opakovaných in-stent restenóz, hlavních nežádoucích kardiovaskulárních příhod (MACE) a nutnosti opakovanérevaskularizace cílové tepny (TVR) po 12 měsících.Výsledky: Ve srovnání s BMS-ISR, byla léčba DES-ISR pomocí seal-wing PEB spojena se signifikantně vyšším LLL (1,12 ± 0,83 mmvs. 0,47 ± 0,57 mm; p = 0,008), procentuálním diametrem stenózy (% DS; 62,6 ± 29,2 % vs. 42,4 ± 27,9 %; p = 0,020) a výskytemopakovaných binárních restenóz (64,3 % vs. 28,1%; p=0,014). Rozdíly ve 12měsíčních klinických výsledcích (MACE a TVR) nedosáhlystatistické významnosti (50 % vs. 30 %; p = 0,077 a 43,7 % vs. 20,6 %; p = 0,103).Závěr: Léčba DES-ISR pomocí seal-wing PEB je spojena se signifikantně horšími 12měsíčními angiografickými výsledky. Rozdíly ve 12měsíčním klinickém sledování (MACE a TVR) nedosáhly statistické významnosti. (ClinicalTrials.gov; https://clinicaltrials.gov; NCT01735825.)
Keywords: Paclitaxel; koronární restenóza; srdeční katétry; lidé; Coronary Restenosis; Cardiac Catheters; Stents; paclitaxel; stenty; Humans