Karcinom prsu ve vyšším věku - Kolářová, Iveta; Vaňásek, Jaroslav; Odrážka, Karel; Hlávka, Aleš; Štuk, Jan; Sákra, Lukáš; Mergancová, Jana (Onkologie (Olomouc, Print), 2018)
Typický věk české pacientky s karcinomem prsu leží v intervalu 60–69 let. Epidemiologické studie potvrzují, že karcinom prsu u starších žen má většinou více příznivých biologických charakteristik, jako je vysoké procento luminal A typů. Přes obecný názor, že karcinom prsu ve vyšším věku je indolentní onemocnění, je oproti mladším pacientkám jednoznačně prokázána vyšší nádorově specifická mortalita, která pravděpodobně souvisí s použitím méně agresivní medikamentózní terapie. Péče o tyto nemocné má začít odhadem délky života, vyhodnocením celkového stavu a následně diskuzí o benefitech a rizicích léčby. Problémem léčby pacientek ve vyšším věku je skutečnost, že je jen malá evidence o optimálním léčebném postupu. V roce 2018 byly publikovány ASCO (American Society of Clinical Oncology) guidelines pro geriatrickou onkologii. Cílem bylo vytvořit návod, jak hodnotit a řešit problémy léčby starých pacientů. Výsledky hodnocení slouží k vytvoření individuálního terapeutického plánu, který se může u pacientek ve vyšším věku v indikovaných případech upravit ve smyslu nižší agresivity jak léčby chirurgické, radiační, ale i systémové. Pro méně radikální terapii, jsou vhodné zvláště nemocné ve špatném celkovém stavu s krátkou předpokládanou dobou života nebo s příznivými biologickými charakteristikami nádoru.
Keywords: nádory prsu; Female; ženské pohlaví; Mastectomy; adjuvantní chemoterapie; lidé; Breast Neoplasms; Antineoplastic Protocols; Aged, 80 and over; adjuvantní radioterapie; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Aged; Practice Guidelines as Topic; Chemotherapy, Adjuvant; mastektomie; Radiotherapy, Adjuvant; senioři nad 80 let; senioři; protokoly protinádorové léčby; Humans