Nadýmání – jaká léčiva jej způsobují a jak jej léčit - Kolmanová, Eliška (Praktické lékárenství, 2018)
Nadýmání se objevuje u pacientů z mnoha příčin. Jednu z nich představuje užívání léčiv, která různými mechanismy vedou ke zvýšené tvorbě střevních plynů nebo k poruše v jejich pasáži. Tento článek připomíná základy fyziologie střeva, přibližuje patogenezi plynatosti, udává příklady léčiv nejčastěji spojených s nadýmáním a nabízí řešení v podobě režimových opatření a terapeutických zásahů v rámci samoléčby.
Keywords: Probiotics; nadýmání; parasympatolytika; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; rostlinné extrakty; Charcoal; dyspepsie; lidé; silikony; léčivé rostliny; dřevěné a živočišné uhlí; nežádoucí účinky léčiv; Flatulence; probiotika; Parasympatholytics; flatulence; Silicones; Plant Extracts; Plants, Medicinal; Dyspepsia; Humans