Využití inzulínu Humalog 200 U/ml u diabetika 1. typu s vysokými dávkami inzulínů - Veselá, Alica (Kazuistiky v diabetologii, 2018)
Uvedená kazuistika popisuje 54letého muže s diabetes mellitus 1. typu, který je léčen pro toto onemocnění intenzifikovaným inzulínovým režimem přes 20 let. Z chronických diabetických komplikací má přítomnou diabetickou retinopatii, diabetickou neuropatii, počínající diabetickou nefropatii, zároveň se u něho vyskytuje i syndrom porušeného vnímání hypoglykemií. Jeho kompenzace dlouhodobě nebyla uspokojivá. Postupně během let trvání onemocnění docházelo k nárůstu dávek jak prandiálního, tak bazálního inzulínu, avšak kompenzace byla dlouhodobě neuspokojivá. Situaci se podařilo změnit provedením CGM (kontinuální monitorace glykemie) a změnou a úpravou dávek prandiálního inzulínu Humalog 200 U/ml. Po dlouhých letech neuspokojivých hodnot došlo k výraznému zlepšení kompenzace diabetu i ke zlepšení compliance pacienta.
Keywords: Humans; inzulin Lispro; lidé středního věku; Insulin Lispro; Blood Glucose Self-Monitoring; Insulin, Short-Acting; lidé; selfmonitoring glykemie; hypoglykemie; diabetes mellitus 1. typu; Hypoglycemia; dlouhodobě působící inzulin; Insulin, Long-Acting; inzulin glargin; krátkodobě působící inzuliny; Insulin Glargine; Male; Middle Aged; Insulin; mužské pohlaví; Diabetes Mellitus, Type 1; inzulin