Stafylokokové infekce - problém stále aktuální - Boštíková, Vanda; Sleha, Radek; Střítecký, Jakub; Boštík, Pavel (Vakcinologie, 2018)
Staphylococcus aureus je lidský patogen, který vyvolává infekce kůže a měkkých tkání. Je zodpovědný například za endokarditidy, pneumonie nebo syndrom toxického šoku. Je také častou příčinou bakteremie. Zhruba 30 % světové lidské populace je kolonizováno bezpříznakově. Onemocnění vyvolaná rezistentními kmeny (MRSA, methicilin rezistentní S. aureus) ve spojitosti s neúčinnou antibiotickou terapií odpovídají za zvýšenou úmrtnost pacientů. Vývoj vakcíny proti S. aureus je proto důležitou záležitostí a výsledky výzkumu jsou pozorně sledovány.
Keywords: Staphylococcal Infections; Staphylococcus aureus; Humans; Staphylococcal Vaccines; lidé; stafylokokové vakcíny; stafylokokové infekce