Regionální anestezie k operacím kolene – periferní nervové blokády s minimálním dopadem na motorickou funkci dolní končetiny - Beňo, Ľuboš (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2018)
Článek popisuje techniky periferních nervových blokád "femoral triangle block" a "adductor canal block" používané pro operace kolenního kloubu. Významnou výhodou těchto blokád je zachování motorické funkce musculus quadriceps femoris. Ukazuje, jak rozlišit femorální trojúhelník od adduktorového kanálu, a vysvětluje jednotlivé rozdíly mezi nimi. Obsahuje recentní anatomické informace z publikovaných kadaverózních studií a poskytuje jednoduchý návod na provedení obou technik v klinické praxi.
Keywords: pooperační péče; pooperační bolest; Pain, Postoperative; femoralní trojúhelník; adduktorový kanál; lidé; Postoperative Care; Quadriceps Muscle; čtyřhlavý sval stehenní; kolenní kloub; Nerve Block; nervová blokáda; Anesthesia, Local; lokální anestezie; Knee Joint; Humans