Podání bolusu 500 ml fyziologického roztoku nevede k bezprostřednímu poškození endoteliální glykokalyx stanovitelnému hodnocením sublingvální mikrocirkulace - Pouska, Jiří; Astapenko, David; Tégl, Václav; Beneš, Jan; Černý, Vladimír (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2018)
Cíl studie: Zhodnocení podání 500 ml fyziologického roztoku zdravým dobrovolníkům na alteraci endoteliální glykokalyx pomocí perfused boundary region (PBR) parametru. Hypotéza: Podání 500 ml fyziologického roztoku vede k signifikantnímu poškození endoteliální glykokalyx. Typ studie: Nerandomizovaná prospektivní dvojcentrická. Typ pracoviště: JIP fakultní nemocnice. Materiál a metoda: Soubor tvořila skupina 12 zdravých dobrovolníků bez akutního onemocnění. Každému dobrovolníkovi byla podána infuze 500 ml fyziologického roztoku (FR). Před podáním a po podání infuze byla zaznamenána základní hemodynamická data a stanoven perfused boundary region (PBR) parametr jako marker integrity endoteliální glykokalyx. Hodnoty před podáním a po podání tekutiny byly vyhodnoceny párovým t-testem s hladinou významnosti 0,05. Výsledky: Podání 500 ml fyziologického roztoku nevedlo ke statisticky signifikantnímu zvýšení hodnoty PBR (2,00 ± 0,21 vs. 2,21 ± 0,36, p = 0,089). Z hlediska makrohemodynamiky došlo k signifikantnímu snížení tepové frekvence. Závěr: Naše studie nevedla k průkazu poškození EG stanovitelnému hodnocením PBR parametru bezprostředně po podání tekutinového bolusu 500 ml FR u zdravých dobrovolníků. Z hlediska makrohemodynamiky vedlo podání infuzního roztoku k signifikantnímu snížení tepové frekvence, jiné změny nebyly pozorovány.
Keywords: nerandomizované kontrolované studie jako téma; mikrocirkulace; cévní endotel; endoteliální glykokalyx; lidé; glykokalyx; prospektivní studie; tekutinová terapie; intravenózní infuze; Prospective Studies; Endothelium, Vascular; Fluid Therapy; Infusions, Intravenous; Glycocalyx; Non-Randomized Controlled Trials as Topic; Microcirculation; Humans