Laparoskopia v detskom veku – apendektómia, záchovná resekcia sleziny, hepatobiliárne operácie - Babala, Jozef; Pechanová, Rebeka; Zahradníková, Petra; Béder, Igor (Československá pediatrie, 2018)
Cieľ: Cieľom štúdie je podať informatívny prehľad o súčasných možnostiach vybraných laparoskopických výkonoch v detskom veku. Pohľad na prínos ale aj možné úskalia a limitácie, najmä v najnižších vekových skupinách. Metódy: Vyhodnotili sme laparoskopické výkony, blízke výkonom dospelej chirurgii, s vyšším výskytom a dostupnosťou: apendektómiu a cholecystektómiu. A výkony špecifické, s nízkou frekvenciou, na báze vrodených vývojových chýb: atrézie žlčových ciest a choledochálne cysty. Možnosť záchovnej resekcie sleziny popisuje prezerváciu orgánu, inovatívnou metódou. Výsledky: Výsledky naznačujú exaktnejšiu možnosť vyvodenia odporúčaní pri frekventných výkonoch (531 pacientov apendektomovaných a 75 pacientov s vykonanou cholecystektómiou) a nie vždy jednoznačné indikačné kritériá pri výkonoch málo početných, aj napriek sumáru multicentrických štúdií (22 pacientov operovaných pre suspektnú atréziu žlčových ciest a 4 pacienti operovaní pre cystickú malformáciu žlčových ciest). Závery: Minimálne invazívne výkony u pacientov najnižších vekových skupín, exkluzívne svojou nízkou početnosťou, si vyžadujú centralizáciu na pracovisku s multiodborovým zázemím. Literárne údaje naznačujú, že nebude jednoduché dospieť ku všeobecným a jednoznačným odporučeniam vo zvolenom chirurgickom prístupe.
Keywords: apendektomie; Minimally Invasive Surgical Procedures; záchovná resekce sleziny; laparoskopie; Child; lidé; cholecystektomie; Appendectomy; Cholecystectomy; miniinvazivní chirurgické výkony; Laparoscopy; dítě; slezina; léčba šetřící orgány; hepatobiliární operáce; Organ Sparing Treatments; Spleen; Humans