Diagnóza a manažment angioedému - Gavorník, Peter; Dukát, Andrej; Gašpar, Ľudovít; Gubo, Gabriela; Bežillová, Naďa; Kováčová, Martina; Gavorníková, Eva; Petrášová, Anna; Gašparová, Iveta; Sabolová, Lujza; Kučera, Marek; Kusendová, Katarína; et al. (Kardiologická revue, 2018)
Angioedém sa definuje ako vaskulárna reakcia kože a/alebo subkutánnych/submukóznych tkanív s lokalizovanou vazodilatáciou a zvýšenou permeabilitou krvných ciev s následným edémom. Je indukovaný bradykinínom alebo mediátormi mastocytov vrátane histamínu. Bradykinínový angioedém je hereditárny alebo akvirovaný a spôsobený je buď deficitom/defektom inhibítora C1 komplementového systému (C1-INH) alebo bez jeho deficitu. Rozlišujú sa tri formy hereditárneho angioedému: HAE-1 (deficit C1-INH) s nízkou hladinou a zníženou funkciou C1-INH; HAE-2 (dysfunkcia C1-INH) s normálnou alebo zvýšenou hladinou, ale zníženou funkciou C1-INH; HAE-3 s normálnou hladinou i funkciou C1-INH. Akvirovaný angioedém má viac foriem: spôsobený deficitom C1-INH zo získaných príčin; bradykinínový angioedém indukovaný ACE inhibítormi; mediátormi mastocytov indukovaný anafylaktický angioedém a urtikáriový angioedém. V ostatných rokoch došlo k viacerým zmenám v pohľade na anafylaxiu, zmenám v spektre spúšťacích faktorov a v diagnostickom a terapeutickom algoritme. Za anafylaxiu sa považuje akákoľvek ťažká náhla hypersenzitívna reakcia, ktorá potenciálne môže viesť k úmrtiu.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; sekundární prevence; Cardiopulmonary Resuscitation; Antifibrinolytic Agents; Humans; diferenciální diagnóza; Practice Guidelines as Topic; Diagnosis, Differential; antifibrinolytika; lidé; adrenalin; kardiopulmonální resuscitace; angioedém; Angioedema; Epinephrine; Secondary Prevention