Karcinom děložního hrdla v ČR a možnosti jeho prevence - Kinkorová Luňáčková, Iva; Májek, Ondřej (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2018)
Karcinom děložního hrdla patří mezi významné malignity žen v České republice. Cílem organizovaného celonárodního skríningu je snížení incidence a mortality tohoto onemocnění. Objev kauzální souvislosti mezi lidským papillomavirem (HPV) a karcinomem děložního hrdla spolu s moderními vyšetřovacími metodami významně posunuly možnosti primární i sekundární prevence celosvětově. V článku jsou zmíněny základní statistické údaje skríningu v ČR (účast v programu, incidence, prevalence, mortalita, atd.), typy skríningových strategií, hodnocení gynekologické cytologie dle Bethesda systému, HPV vakcinace a další informace vztahující se k tomuto tématu.
Keywords: Human Papillomavirus DNA Tests; vakcíny proti papilomavirům; Humans; DNA testy na papilomavirus; cytodiagnostika; Female; nádory děložního čípku; lidé; Cytodiagnosis; Papillomaviridae; ženské pohlaví; klasifikace; sekundární prevence; incidence; Incidence; Classification; Czech Republic; Mass Screening; Uterine Cervical Neoplasms; Papillomavirus Vaccines; plošný screening; Česká republika; Bethesda klasifikace; Secondary Prevention