Epidemiology of plasma cell leukemia in the Czech Republic - Zapletalová, Michaela; Krejčí, Denisa; Jarkovský, Jiří; Mužík, Jan; Dušek, Ladislav; Pour, Luděk (Klinická onkologie, 2019)
Východiska: Plazmocelulární leukemie (PCL) je vzácná, ale velmi agresivní forma monoklonální gamapatie. PCL je charakterizována přítomností klonálních plazmatických buněk v periferní krvi. PCL existuje ve dvou formách, přičemž primární PCL vzniká de novo u pacientů bez jakéhokoliv záznamu o předchozím mnohočetném myelomu, zatímco sekundární PCL vzniká leukemickou transformací při relapsu nebo refrakterním onemocnění u pacientů s dříve diagnostikovaným mnohočetným myelomem. Materiál a metody: Prezentovaná publikace je první studií poskytující informace o epidemiologii PCL v české populaci využívající Národní onkologický registr (NOR) jako základní zdroj populačního hodnocení epidemiologie PCL. Výsledky: Dle dat NOR je v období 2000-2015 každoročně průměrně diagnostikováno šest nových případů PCL a z důvodu PCL dochází ke čtyřem úmrtím ročně. Incidence PCL v České republice je v tomto období 0,57 případu na milion obyvatel. U většiny zaznamenaných případů PCL jde pravděpodobně o primární PCL, protože sekundární PCL, která je relapsem dříve zaznamenaného myelomu, není obvykle v datech NOR kódována jako samostatná diagnóza. Závěr: Data z populačních registrů jako je NOR mohou poskytovat užitečné informace o epidemiologii různých onemocnění. Tento typ dat má nicméně určité limitace, jako jsou např. problémy vyplývající z diagnostických kritérií onemocnění, jejich změn v čase a korektního kódování nejenom vlastních onemocnění, ale i jejich různých forem. Tyto limitace musí být vzaty do úvahy během interpretace výsledků epidemiologických analýz.
Keywords: plazmocelulární leukemie; Registries; Česká republika; registrace; lidé; epidemiologické studie; Leukemia, Plasma Cell; Národní onkologický registr; Epidemiologic Studies; Czech Republic; Humans