Využití protilátek proti vybraným proteinům testes a spermií k testování jejich kvality a patologie v prostředí diabetes mellitus - Pěknicová, Jana; Margaryan, Hasmik; Kubátová, Alena; Dostálová, Pavla; Hylmarová, Simona; Bohuslavová, Romana; Pavlínková, Gabriela (Bioprospect, 2018)
Pro detekci molekulárních změn vyvolaných diabetes mellitus jsme použili panel protilátek proti vybraným proteinům testes a spermií. Detegovali jsme změny v morfologii a histologii varlat a změny v expresi důležitých proteinů, které jsou zapojeny do spermatogeneze a mezibuněčné komunikace. Monoklonální protilátky proti intra -akrozomálním proteinům prokázaly zhoršenou kvalitu spermií u diabetických pacientů i spermií diabetických myší. Panel vybraných protilátek lze použít k testování změn v testes a kvalitě spermií vyvolaných diabetem. Tyto výsledky jasně dokumentují vliv diabetického prostředí na morfologii a histologii varlat a kvalitu spermií.
Keywords: Antibodies; Mice; analýza spermatu; Spermatozoa; diabetes mellitus 1. typu; fertilita; Animals; spermie; mužské pohlaví; Male; Disease Models, Animal; protilátky; zvířata; Fertility; myši; Diabetes Mellitus, Type 1; modely nemocí na zvířatech; Semen Analysis