Sub signum coma – súčasný pohľad na chronické poruchy vedomia - Škutchanová, Alena; Kantorová, Ema; Kurča, Egon (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Chronické poruchy vedomia sú novodobý fenomén. Rozpoznanie prvých známok kontaktu s okolím u pacienta po období kómy je kľúčovým momentom z hľadiska prístupu pacienta k rozšíreným možnostiam liečby a rehabilitácie aj nadviazania efektívneho kontaktu s okolím; býva tiež dôležitým prognostickým znakom. Oproti tradičnej definícii apalického syndrómu alebo pojmu bdelá kóma sú súčasné západné označenia deskriptívnejšie a presnejšie. V posledných rokoch sa vyvinuli nové metódy, ktoré umožňujú exaktnejšie skúmať poruchy mozgu. Väčšina z nich sa však používa experimentálne a nie sú dostupné v klinickej praxi, čo zvýhodňuje klinické testovanie s použitím každodenných predmetov. Vyšetrenie behaviorálnych odpovedí je tiež štandardom pre porovnanie výsledkov zistených ďalšími vyšetrovacími metódami. V našej práci predkladáme pohľad na naše vnímanie pacienta s poruchou vedomia a prehľad súčasných možností identifikácie jeho organického substrátu.
Keywords: stav bdění bez odpovědi; poruchy vědomí; Magnetic Resonance Imaging; Chronic Disease; perzistentní vegetativní stav; Electroencephalography; Diagnostic Techniques and Procedures; magnetická rezonanční tomografie; Humans; Consciousness Disorders; Persistent Vegetative State; lidé; elektroencefalografie; chronická nemoc; Akinetic Mutism; akinetický mutismus; diagnostické techniky a postupy