Transcranial magnetic stimulation in borderline personality disorder – case series - Svěrák, Tomáš; Linhartová, Pavla; Kuhn, Matyáš; Látalová, A; Bednárová, Bibiana; Ustohal, Libor; Kašpárek, Tomáš (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2019)
Cíl: Článek představuje první výsledky individuálně navigované repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rTMS) u čtyř pacientů s hraniční poruchou osobnosti (borderline personality disorder; BPD). Soubor a metody: Čtyři pacienti s BPD podstoupili během funkční MR (fMR) Go/NoGo úkol navržený tak, aby bylo možné pozorovat individuální koreláty behaviorální inhibice. Místo s nejvyšším individuálním rozdílem v BOLD signálu v oblasti pravého dorzolaterálního prefrontálního kortexu mezi NoGo a Go podmínkou bylo vybráno jako cíl pro rTMS u každého pacienta. Následně čtyři pacienti absolvovali 15 sezení během 3 týdnů (jedno sezení každý všední den) individuálně navigované 10-Hz rTMS při intenzitě 110 % jejich individuálního motorického prahu. Jedno sezení zahrnovalo 1 500 pulzů rozdělených do 15 trainů, které trvaly vždy 10 s, pacienti absolvovali 22 500 pulzů během celé léčby. Výsledky: Stimulace byla pacienty tolerována velmi dobře a bez závažnějších vedlejších příznaků. Po absolvování stimulace pacienti referovali, že u sebe pociťují lepší kontrolu emocí, zejména hněvu, že jejich nutkání se sebepoškodit či jejich myšlenky na sebevraždu se snížily nebo úplně vymizely, stejně tak referovali i o vymizení epizod depersonalizace/derealizace. Pacienti po léčbě také vykazovali méně depresivních symptomů. Závěr: rTMS s individualizovanou neuronavigací pomocí fMR Go/NoGo úkolu se zdá být slibným nástrojem pro snížení impulzivního chování a zvýšení regulace emocí u pacientů s BPD. V příštích studiích je zapotřebí ověřit efekt rTMS u BPD pomocí dvojitě zaslepených studií na dostatečně velkém vzorku pacientů.
Keywords: hraniční porucha osobnosti; Emotional Regulation; emoční regulace; Adolescent; Treatment Outcome; Borderline Personality Disorder; lidé; Adult; impulzivní chování; dospělí; Female; Neuronavigation; Go/NoGo úkol; výsledek terapie; Male; ženské pohlaví; neuronavigace; mladý dospělý; Humans; Impulsive Behavior; mužské pohlaví; přímá transkraniální stimulace mozku; Young Adult; Transcranial Direct Current Stimulation; mladiství