Timing ERCP u akutní biliární pankreatitidy - Svatoň, Roman; Kala, Zdeněk; Novotný, Ivo; Trna, Jan; Andrašina, Tomáš; Kunovský, Lumír (Rozhledy v chirurgii, 2019)
Navzdory řadě studií je role a timing endoskopické retrográdní cholangiopankreatikografie (ERCP) v případě akutní biliární pankreatitidy (ABP) nadále předmětem diskuzí. Jasná indikace časné ERCP do 72 hodin je u pacientů s ABP v koincidenci s obstrukcí choledochu, v případě cholangitidy pak ERCP do 24 hodin. Kontroverzní je poté úloha ERCP u pacientů s ABP bez příznaků cholangitidy, resp. bez obstrukce žlučových cest konkrementem. Pokud je ERCP u ABP indikována, je její časnější provedení spojeno s nižším výskytem komplikací. Rozhodnutí o provedení ERCP se často opírá o nálezy z biochemického a transabdominálního ultrazvukového vyšetření. Výsledky těchto vyšetření mohou, ale nemusí, potvrdit přítomnost kamenů v choledochu. Účinnou a bezpečnou metodou dosahující senzitivity ERCP v diagnostice konkrementů v choledochu je endoskopická ultrasonografie (EUS) a magnetická rezonanční cholangiopankreatikografie (MRCP). Z důvodu prevence recidivy pankreatitidy a biliárních obtíží by měla být po zvládnutí ataky ABP provedena cholecystektomie.
Keywords: Humans; Pancreatitis; choledocholitiáza; Cholecystectomy; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; Biliary Tract Diseases; pankreatitida; cholecystektomie; Early Diagnosis; Choledocholithiasis; cholangitida; nemoci žlučového ústrojí; lidé; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; Cholangitis; časná diagnóza