Česká verze škály zvídavosti vůči sobě (SCAI-CZ) a její využití u adolescentů: pilotní aplikace, základní psychometrické vlastnosti a normy - Friedlová, Martina; Lečbych, Martin; Dostál, Daniel; Dolejš, Martin; Suchá, Jaroslava; Aschieri, Filippo (Československá psychologie, 2018)
Cíl. Cílem studie bylo ověřit faktorovou strukturu české verze Self-Curiosity Attitude-Interest Scale (SCAI-CZ) pro studenty gymnázií, zjistit reliabilitu české verze škály a připravit normy nástroje. Zvídavost vůči sobě, kterou škála SCAI-CZ měří, je postojovou motivací jedinců k poznávání sebe samých a k odhalování nových aspektů svého psychického fungování. Výzkumný soubor. Studie se zúčastnilo 2356 českých studentů gymnázií ve věku 15–19 let. Ve studii participovalo 1406 studentek a 950 studentů. Výzkumný soubor zahrnuje 2,75 % studentů českých gymnázií. Statistická analýza. K ověření faktorové struktury nástroje SCAI-CZ pro adolescenty byla využita konfirmační faktorová analýza. Pro stanovení reliability byly využity koeficienty omega. Výsledky. Konfirmační faktorová analýza potvrdila dvoufaktorovou strukturu české verze nástroje SCAI-CZ. Reliabilita nástroje dosáhla hodnoty 0,72. Byly připraveny normy nástroje SCAI-CZ pro české studenty gymnázií ve věku 15–19 let. Limity. Potvrzení konstruktové validity nástroje bylo pro tuto studii převzato z originální studie autorů škály.
Keywords: Students; mladiství; Clinical Studies as Topic; klinická studie jako téma; studenti; Exploratory Behavior; Behavior Rating Scale; zvídavost vůči sobě; lidé; Psychological Tests; psychologické testy; škály posuzující chování; Humans; pátrací chování; Adolescent