Proximálna diabetická amyotrofia: kazuistiky - Cingelová, Miriam; Kováčiková, Tatiana (Forum diabetologicum, 2018)
Kazuistiky popisujú výskyt menej častého typu diabetickej neuropatie - proximálnej diabetickej amyotrofie, ktorá sa u pacientov manifestovala subakútnym vznikom bolestí a následne pomerne rýchlym rozvojom atrofie a svalovej slabosti predovšetkým proximálneho svalstva lumbálneho pletenca. Klinická diagnóza sa opierala predovšetkým o klinický obraz pacientov. Ďalšími pomocnými elektrofyziologickými a zobrazovacími metodikami sme vylúčili iné príčiny postihnutia periférnych nervov. Základným terapeutickým opatrením je dobrá kompenzácia diabetes mellitus a stabilizácia orgánových komplikácií, sprevádzaná symptomatickou liečbou bolesti a patogenetickou terapiou, v oblasti ktorej v budúcnosti očakávame výraznejší pokrok. Dôležitú úlohu v liečebnom manažmente zohráva i dlhodobá intenzívna rehabilitácia.
Keywords: diferenciální diagnóza; intravenózní imunoglobuliny; Antioxidants; neuralgie; Female; Diabetic Neuropathies; ženské pohlaví; diabetes mellitus; komorbidita; imunologické faktory; lidé; Immunoglobulins, Intravenous; Comorbidity; Hypoglycemic Agents; mozek; Diagnosis, Differential; hypoglykemika; Immunologic Factors; Male; Aged; Brain; antioxidancia; Diabetes Complications; Thioctic Acid; kyselina lipoová; Neuralgia; Diabetes Mellitus; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; diabetické neuropatie; komplikace diabetu; Middle Aged; Humans