Srdeční frekvence sportovců s mentálním postižením během zápasů národního turnaje ve stolním tenise Českého hnutí speciálních olympiád: pilotní studie - Gimunová, Marta; Válková, Hana; Kalina, Tomáš (Studia Sportiva, 2018)
Hodnoty srdeční frekvence jsou považovány za významný ukazatel zdatnosti jedince, intenzity cvičení a sympatické aktivace. V české literatuře je málo studií, které by se zabývaly srdeční frekvencí u sportovců s mentálním postižením. Cílem předložené studie je popsat charakteristiky srdeční frekvence během patnácti zápasů stolního tenisu v rámci 23. ročníku národního turnaje Českého hnutí speciálních olympiád. Sledováno bylo deset jedinců (6 mužů, 4 ženy), kteří se účastní pravidelného sportovního tréninku a soutěží ve stolním tenise dle pravidel Speciálních olympiád nejméně 3 roky. Srdeční frekvence byla měřena pomocí sport testeru Forerunner® 15, Garmin Ltd, který měli participanti připnutý na hrudníku v průběhu svého herního dne. Hodnoty srdeční frekvence během zápasů byly spolu s dobou trvání jednotlivých zápasů a výsledným skóre zápasů statisticky zpracovány. Korelační koeficienty získané pomocí scatterplotu ukazují na statisticky významný vztah hodnot průměrné srdeční frekvence během zápasu na výsledném skóre, pravděpodobně ovlivněný prožíváním emocí a psychického stresu sportovci s mentálním postižením spojeného s prohrou v zápase. Vliv hracího času na průměrnou srdeční frekvenci nebyl během sledovaných zápasů statisticky významný. Následná analýza složení těla sledovaných sportovců ukázala, že šedesát procent z nich se nachází v kategorii nadváhy až obezity. Tyto výsledky zdůrazňují potřebu podpory zdravého životního stylu a pohybových aktivit u populace s mentálními disabilitami.
Keywords: tenis; Heart Rate; sporty pro handicapované; Efficiency; Persons with Intellectual Disabilities; Tennis; výkonnost; osoby s mentálním postižením; lidé; srdeční frekvence; cvičení; Sports for Persons with Disabilities; Humans; Exercise