Diagnostika a léčba endobronchiálních metastáz - Hajdová, Lenka; Kolek, Vítězslav (Studia pneumologica et phtiseologica, 2018)
Endobronchiální metastázy (EBM) představují velmi vzácnou formu šíření maligních procesů do průsvitu průdušnice a průdušek. Setkává se s nimi broncholog, který potvrdí diagnózu odběrem vzorku a může také provádět jejich odstraňování pomocí bronchoskopie. EBM se projeví dušností, kašlem, hemoptýzou nebo opakovanou infekcí. Mohou být přítomny i klinické mimoplicní známky progrese primárního nádoru. Na skiagramu může být obraz atelektázy, nebo recidivující pneumonie, nález může být i negativní. Na CT hrudníku lze nalézt zesílení stěny bronchu, výchlipku stěny nebo úplnou bronchiální obstrukci. Endoskopicky mohou mít EBM polypózní, stopkatý nebo odlitkový útvar. Bývají to přisedlé granulace různé barvy. Provedli jsme studii na souboru našich pacientů a srovnali výsledky s dostupnou literaturou. Soubor zahrnuje 26 pacientů, vyšetřených na Klinice plicních nemocí a tuberkulózy ve Fakultní nemocnici v Olomouci v období od ledna 2007 do dubna 2018.
Keywords: metastázy nádorů; Female; výsledek terapie; ženské pohlaví; Bronchi; lidé; bronchy; Bronchial Neoplasms; Bronchoscopy; Treatment Outcome; nádory průdušek; Male; Aged; lidé středního věku; senioři; bronchoskopie; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Middle Aged; Humans