Mechanismus HPV infekce asociované s nádory hlavy a krku - Staněk, Libor; Glendová, Kristýna; Gürlich, Robert; Mateička, František (Onkologická revue, 2019)
Lidský papilomavirus (human papilloma virus, HPV) je dvouvláknový DNA virus, s tropismem k epiteliím pokožky a sliznic genitálního traktu nebo horních cest dýchacích. Je přenášen hlavně pohlavním stykem a vstupuje do těla skrz mikrotraumata. Na základě schopnosti papilomavirů indukovat karcinomy byly rozděleny na nízkorizikové LR (low-risk) a vysokorizikové HR (high-risk). Nízkorizikové typy jsou zodpovědné za virové bradavice (veruca). Vysokorizikové typy jsou spojovány s malignitami anogenitálních oblastí a oblastí hlavy a krku. Na základě změny profilu pacientů s HNSCC (head and neck squamous cell carcinoma, karcinom skvamózních buněk hlavy a krku) se uvažuje, že papilomaviry zvyšují riziko pro vznik karcinomů a jsou kauzálně spojené s vývojem HNSCC, nezávisle na dvou hlavních karcinogenech - tabáku a alkoholu. HPV-pozitivní pacienti s HNSCC mají odlišnou molekulární charakteristiku a jsou spojováni s lepší prognózou, reakcí na léčbu a s vyšším celkovým přežitím. Pacienti s HNSCC mohou profitovat z anti-EGFR terapie cetuximabem, avšak doposud bez definovaných prediktorů, jako je tomu u kolorektálního karcinomu.
Keywords: Tobacco Smoking; Human papillomavirus 16; radioterapie; kouření tabáku; Humans; otorinolaryngologické chirurgické výkony; Drug Therapy; cetuximab; ErbB Receptors; Alcohol Drinking; pití alkoholu; rizikové faktory; Cetuximab; farmakoterapie; lidé; biologická terapie; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; erbB receptory; Radiotherapy; nádory hlavy a krku; Head and Neck Neoplasms; Papillomaviridae; Statistics as Topic; spinocelulární karcinom; Carcinoma, Squamous Cell; statistika jako téma; lidský papilomavirus 16; Biological Therapy; Risk Factors