Imunoterapeutické možnosti léčby maligního melanomu - Kodet, Ondřej (Onkologická revue, 2019)
Melanom patří mezi výrazně imunogenní nádory, což umožňuje imunoonkologické přístupy. Samotná imunoterapie u melanomu se uplatňuje jak v adjuvantním podání, tak i u metastatického postižení. Pro adjuvantní podání byl řadu let dostupný pouze interferon alfa, který v dlouhodobém sledování neprokázal příliš významný efekt, nověji jsou v klinických studiích používány checkpoint inhibitory (anti-CTLA-4, PD-1/PD-L1), které jsou již standardem při metastatickém postižení. Práce diskutuje nejvýznamnější klinické studie poslední doby a poukazuje i na možnosti kombinované terapie s cílenou léčbou. Jsou diskutovány i nové přístupy a budoucí směr imunookologické terapie melanomu.
Keywords: metaanalýza jako téma; melanom; metastázy nádorů; antigen CTLA-4; Humans; Melanoma; Combined Modality Therapy; Chemotherapy, Adjuvant; Oncolytic Viruses; Meta-Analysis as Topic; Cell Cycle Checkpoints; Statistics as Topic; Neoplasm Metastasis; kombinovaná terapie; CTLA-4 Antigen; imunoterapie; kontrolní body buněčného cyklu; Programmed Cell Death 1 Receptor; onkolytické viry; statistika jako téma; interferon alfa; lidé; adjuvantní chemoterapie; Interferon-alpha; antigeny CD279; Immunotherapy