Protinádorové vakcíny a jejich budoucnost - Vonka, Vladimír (Onkologická revue, 2019)
Imunologické postupy se čím dále silněji uplatňují v profylaxi a léčbě nádorů. Jednou ze strategií, které jsou prověřovány, je užití vakcín zaměřených proti nádorově specifickým antigenům či onkogenním virům. Jsou dvojího typu, profylaktické a terapeutické. Největšího dosavadního úspěchu bylo dosaženo při vývoji a širokém uplatnění profylaktických očkovacích látek proti nádorům, jež jsou virového původu. Terapeutických vakcín, které jsou ve vývoji a jsou testovány v klinických studiích, je několik druhů. Mezi nimi dominují vakcíny na bázi peptidů, nukleových kyselin, dendritických buněk, rekombinantních virů a usmrcených, geneticky upravených nádorových buněk. Výhody a nevýhody každého z uváděných přístupů jsou krátce diskutovány. Cílem probíhajícího výzkumu je nalezení nejvhodnějšího způsobu jejich použití.
Keywords: Herpesvirus Vaccines; DNA vakcíny; Viral Vaccines; Antigens, Neoplasm; Dendritic Cells; dendritické buňky; Cancer Vaccines; antigen CTLA-4; CTLA-4 Antigen; virové vakcíny; lidé; rekombinantní proteiny; Recombinant Proteins; Vaccines, DNA; nádorové buňky kultivované; T-lymfocyty; protinádorové vakcíny; Tumor Cells, Cultured; Vaccines, Subunit; subjednotkové vakcíny; T-Lymphocytes; herpesvirové vakcíny; antigeny nádorové; Humans