Úroveň závislosti od internetu - prieskum - Fertaľová, Terézia; Ondriová, Iveta; Hadašová, Lívia; Dimunová, Lucia; Cinová, Jana; Šantová, Tatiana; Šuličová, Andrea; Cibríková, Silvia; Cuperová, Jana (Česká a slovenská psychiatrie, 2019)
Cieľ: Počítače a internet sú jednou so základných čŕt modernej spoločností a ovplyvňujú stále väčšiu časť našich životov. Keďže ide relatívne o nové a stále sa vyvíjajúce médium, jeho používanie je zatiaľ málo ohraničené normami, čo môže viesť k neistote vzhľadom na obsah a formu jeho používania. Cieľom práce bolo zistiť úroveň závislosti od internetu u detí a dospelých vo vekovom rozmedzí od 11 do 25 rokov. Materiál a metóda: Na zisťovanie miery závislosti od internetu slúžia viaceré meracie nástroje. Pre náš prieskum sme zvolili štandardizovaný dotazník na zistenie závislosti od internetu podľa Dávida Šmahela. Prieskumu sa zúčastnilo 300 respondentov zo základnej, strednej a vysokej školy. Respondenti boli vyberaní na základe dostupnosti a výhodnosti. Výsledky: Z prieskumu vyplýva, že 4,33% respondentov zažíva príležitostne alebo často problémy a následky, ktoré spôsobuje internet, a mali by sa zamyslieť nad ich dôsledkami na svoj život. Ostatní respondenti 95,67% sú len občasnými alebo priemernými online užívateľmi, schopnými surfovať po webe aj veľmi dlho, ale dokážu ovládať svoje správanie. Záver: Internet je v súčasností prirodzenou súčasťou života. Prevenciou závislosti na internete je predovšetkým na tento problém upozorňovať a korigovať čas trávený online predovšetkým u detí v procese rastu a vývoja.
Keywords: Statistics as Topic; Humans; Mental Disorders; prevalence; průzkumy a dotazníky; lidé; Prevalence; statistika jako téma; internet; Internet; duševní poruchy; Surveys and Questionnaires