Diagnostika a terapie překryvu astmatu a CHOPN (ACO) - Pauk, Norbert (Interní medicína pro praxi, 2019)
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) a asthma bronchiale (AB) jsou obě chronická zánětlivá onemocnění především průdušek, ale jsou to i značně heterogenní syndromy, které mohou koexistovat a vytvářet zvláštní fenotypy. V současnosti víme, že existuje zastřešující překryv CHOPN a astmatu, v anglosaské literatuře s označením asthma‑chronic obstructive pulmonary disease overlap (ACO). Je velkou snahou pneumologů najít nějaký univerzální návod, jak tento překryv pojmenovat, diagnostikovat a následně léčit. Mezi obstrukčními plicními nemocemi je jeho výskyt asi v 7–20 %. Nemocní mají často větší potíže, než je tomu u pacientů pouze s astmatem či CHOPN, rizika pro ACO jsou kombinací rizik pro CHOPN i průduškové astma, věkově jsou pacienti mladší než u CHOPN, mají větší počet a těžší exacerbace, a proto farmakoterapeutické intervence vyžadují integrovanější přístup. Co je naprosto nezbytné, je plánování prospektivních randomizovaných studií pro ACO, protože doposud klinické studie naprosto ignorovaly tento překryv a striktně oddělovaly pacienty s CHOPN od astmatu a naopak. V současnosti máme také v České republice národní doporučení, jak fenotyp překryvu astmatu a CHOPN diagnostikovat a léčit.
Keywords: asthma-copd overlap (ACO); bronchiální nemoci; lidé; chronická obstrukční plicní nemoc; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; Bronchial Diseases; bronchiální astma; Asthma; Humans