Segmentace jater u pacientů s jaterními nádory, využití CT volumometrie před resekční léčbou - Ludvík, Jaroslav; Baxa, Jan; Ferda, Jiří; Mírka, Hynek; Třeška, Vladislav (Česká radiologie, 2018)
Cíl: Srovnat rychlost a přesnost měření automatické a manuální CT volumometrie jater, zároveň porovnat výsledky dvou různě zkušených radiologů. Metodika: Do retrospektivní studie bylo zahrnuto celkem 66 pacientů s jaterními metastázami kolorektálního karcinomu, kteří byli kandidáti chirurgické resekce části jater, ve všech případech pravostranné hepatektomie. Byla provedena analýza objemu celých jater a FLRV (předpokládaný zbytkový objem jater po resekci) pomocí automatické a manuální CT volumometrie. Měření prováděli dva lékaři radiologové, jeden atestovaný s dlouholetou zkušeností v oboru a druhý v předatestační přípravě. Srovnány byly výsledky objemů a časů měření mezi automatickou a manuální metodou a také mezi oběma uživateli. Výsledky: Bylo zjištěno statisticky významně rychlejší měření automatickou CT volumometrií oproti ruční metodě (p < 0,0001). Bez statistické významností bylo srovnání naměřených objemů celých jater a FLRV oběma způsoby volumometrie (p = 0,552). Nebyla pozorována závislost výsledků manuální i automatické analýzy na zkušenosti uživatele. Hodnoty časů i naměřených objemů od obou vyšetřujících se významně nelišily (p = 0,612, resp. p = 0,909). Závěr: Automatická CT volumometrie je optimální metodou pro měření jaterních objemů. Získané hodnoty jsou dostatečně přesné a rychlost měření je významně vyšší oproti manuální CT volumometrii.
Keywords: játra; nádory jater; hepatektomie; Data Visualization; velikost orgánu; retrospektivní studie; Hepatectomy; tomografie emisní počítačová; předoperační vyšetření; Liver; Organ Size; Surgical Clearance; vizualizace dat; lidé; Humans; Liver Neoplasms; Retrospective Studies; Tomography, Emission-Computed