Pět případů lidských dermatofytóz vyvolaných zoofilním druhem Trichophyton erinacei přeneseným z ježků - Lysková, Pavlína; Dobiáš, Radim; Kuklová, Ivana; Mallátová, Naděžda; Čmoková, Adéla; Kolařík, Miroslav; Heberová, Věra; Karpetová, Lenka; Hubka, Vít (Československá dermatologie, 2018)
Uvádíme pět kazuistik kožních mykotických infekcí typu tinea faciei a tinea corporis u čtyř mladých žen a chlapce vyvolaných zoofilním druhem Trichophyton erinacei. Všichni pacienti doma chovali ježka bělobřichého (Atelerix albiventris) a také shodně uvedli, že chovaní ježci neměli žádné viditelné klinické projevy infekce. Jedná se o první detailně zdokumentované případy v České republice. Ložisko infekce na obličeji první pacientky bylo nejprve léčeno lokálně ciklopiroxolaminem s regresí nálezu, následně byla terapie doplněna o systémově podaný terbinafin a úspěšně vyléčena. Celkem tři pacienti se dostavili s lézemi na předloktí a byli ve dvou případech úspěšně léčeni systémově podaným terbinafinem, nebo lokální aplikací ciklopiroxolaminu; údaje o zbývajícím případu jsou neúplné. Pátý pacient s lézí na boku byl nejprve léčen kombinací lokálního ciklopiroxolaminu a kyseliny fusidové a později z důvodu znovuobjevení infekce došlo k vyléčení po aplikaci krému s ekonazolem. Trichophyton erinacei je poměrně vzácným původcem dermatofytóz člověka, obvykle ve spojitosti s kontaktem pacienta s ježky. Vzhledem k morfologické podobnosti s druhem T. interdigitale je možné tyto druhy v laboratoři zaměnit, čímž unikne skutečný zdroj infekce a může docházet k jejímu dalšímu šíření. Ověření identifikace pomocí molekulárních metod, například sekvenací oblasti ITS rDNA, která byla použita v této práci, je tedy velmi žádoucí.
Keywords: ježek bělobřichý; Humans; Atelerix albiventris; tinea corporis; dítě; Child; tinea faciei; Female; mladý dospělý; výsledek terapie; lidé; zoonózy; zvířata; Terbinafine; přenos infekční nemoci; ježkovití; ženské pohlaví; ciklopirox; Male; Adolescent; Treatment Outcome; Ciclopirox; Disease Transmission, Infectious; Zoonoses; tinea; Young Adult; Tinea; Animals; Hedgehogs; mužské pohlaví; terbinafin; Trichophyton; mladiství