Identifikace dermatofytů pomocí MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie - Walková, Radka; Janouškovcová, Helena; Šnajdrová, Marta; Hubka, Vít; Čmoková, Adéla; Hrabák, Jaroslav (Československá dermatologie, 2018)
Dermatofyty jsou mikroskopické vláknité houby způsobující časté infekce kůže a kožních adnex. Jejich identifikace byla do nedávné doby prováděna pouze podle morfologických charakteristik. Ta je však velmi zdlouhavá a vyžaduje značné zkušenosti. V posledních letech se v identifikaci dermatofytů začíná uplatňovat MALDI-TOF (matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight) hmotnostní spektrometrie (MS). U vláknitých hub je nutné, kvůli jejich komplexní morfologii a požadavkům na kultivaci, použít odlišné postupy zpracování kultury. Tato práce se zabývá srovnáním MALDI-TOF MS v identifikaci dermatofytů v porovnání s metodou sekvenace oblasti ITS (Internal Transcribed Spacer) rDNA a konvenčními metodami. Do studie bylo zahrnuto 81 izolátů dermatofytů získaných z klinických vzorků. Výsledky MALDI-TOF MS analýzy se shodovaly s výsledky molekulárně genetické identifikace u 75 % izolátů. Metodami klasické identifikace se podařilo identifikovat pouze 47 % izolátů. MALDI-TOF MS lze tedy považovat za účinný nástroj rychlé a jednoduché identifikace dermatofytů v rutinní diagnostické laboratoři.
Keywords: spektrometrie hmotnostní - ionizace laserem za účasti matrice; Trichophyton; Humans; lidé; klinická studie jako téma; Arthrodermataceae; Clinical Studies as Topic; Spectrometry, Mass, Matrix-Assisted Laser Desorption-Ionization