Význam svodu aVR při hodnocení EKG v urgentních situacích - Škulec, Roman; Astapenko, David; Dostálová, Vlasta; Beneš, Jan; Roleček, Pavel; Černý, Vladimír (Urgentní medicína, 2018)
Hodnocení dvanáctisvodového elektrokardiografického záznamu je rutinní součástí základního vyšetření u pacientů s přítom- ností klinických příznaků svědčících pro kardiovaskulární onemocnění v rámci prvního kontaktu. Interpretace nálezu ve svodu aVR bývá často opomíjeno. V článku autoři poskytují přehled situací, kdy je hodnocení elektrokardiografických změn ve svodu aVR velmi přínosné a může zásadně ovlivnit plán dalšího diagnosticko-léčebného postupu. Jedná se především o akutní koro- nární syndrom, akutní perikarditidu, pravidelnou tachykardii s širokými nebo štíhlými QRS komplexy plicní embolii a intoxikaci tricyklickými antidepresivy.
Keywords: elektrokardiografie; Tachycardia, Atrioventricular Nodal Reentry; Critical Illness; antidepresiva tricyklická; kritický stav; Pulmonary Embolism; senzitivita a specificita; Humans; Electrocardiography; perikarditida; urgentní zdravotnické služby; diferenciální diagnóza; akutní koronární syndrom; atrioventrikulární nodální reentry tachykardie; lidé; Diagnosis, Differential; Sensitivity and Specificity; Acute Coronary Syndrome; Antidepressive Agents, Tricyclic; Pericarditis; Emergency Medical Services; plicní embolie