Zánět obranný a poškozující: základní charakteristiky - Krejsek, Jan (Vnitřní lékařství, 2019)
Imunitní systém je součástí komplexních tělních mechanizmů, zánětu, kterými člověk reaguje na expozici patogenním mikroorganizmům nebo poškození vlastních struktur. Především složky vrozené imunity jsou vybaveny receptory, kterými identifikují vzory patogenů PAMP a signály vnitřního poškození DAMP. Charakteristika zánětlivé odpovědi je určena aktuálními potřebami. Potenciál zánětlivé reakce je velký a jeho intenzita i rozsah musí být přísně regulovány na mnoha úrovních.
Keywords: PAMP struktury; receptory rozpoznávající vzory; lidé; Receptors, Pattern Recognition; Homeostasis; zánět; Humans; Pathogen-Associated Molecular Pattern Molecules; homeostáza; Inflammation