Mikrobiota, imunita a imunologicky mediované choroby - Tlaskalová, Helena; Jirásková-Zákostelská, Zuzana; Petanová, Jitka; Kverka, Miloslav (Vnitřní lékařství, 2019)
Každý jedinec žije v úzkém společenství s mikroorganizmy, které osidlují všechny epitelové povrchy sliznic a kůže. Stále rostoucí množství nových poznatků o významu komenzálních mikrobů pro zdraví vyvolává velký zájem o mikrobiotu napříč lékařskými obory. Mikrobiota, zejména střevní, hraje klíčovou roli ve vývoji a fungování řady fyziologických mechanizmů, zejména imunitních. Mikrobiota vytváří s hostitelem symbiotický vztah: podmiňuje imunologickou rovnováhu, umožňuje efektivní imunitní reakce a brání kolonizaci patogenními mikroorganizmy. Alterace vzájemného vztahu mikrobioty a hostitele (dysbióza) vede k vývoji zánětlivých, autoimunitních i nádorových chorob. Pro medicínu budoucnosti se nyní otevírají nové možnosti: ovlivnit složení a funkci mikrobioty i její interakce nejen změnou životního stylu a způsobu stravování, ale i přímo, probiotiky nebo přenosem fekální mikrobioty.
Keywords: Immunity, Mucosal; Probiotics; Inflammation; mikrobiota; lidé; zánět; Microbiota; slizniční imunita; střevní mikroflóra; probiotika; Gastrointestinal Microbiome; Humans