Dokonaná sebevražda jako konečný důsledek závislosti na benzodiazepinech - Pokora, Jiří (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2005)
Na příkladu kasuistiky ze soudně psychiatrické praxe se zabýváme rizikem dlouhodobého užívání benzodiazepinů (v našem případě bromazepamu) ve vysokých dávkách, které může vést k poruchám kognitivních funkcí a někdy i prchavým psychotickým prožitkům. Velmi nebezpečné může být náhlé vysazení benzodiazepinů při již vzniklé závislosti, kdy mohou v rámci odvykacího stavu vzniknout život ohrožující epileptické paroxysmy nebo psychotický stav, který v naší kasuistice vedl k dokonané sebevraždě. V závěru našeho sdělení varujeme před neuváženou a dlouhodobou ordinací benzodiazepinů a zdůrazňujeme nezbytnost vysoce kvalifikované odborné péče v těch případech, kde chceme provést detoxifikaci u pacienta s rozvinutým syndromem závislosti.
Keywords: Substance-Related Disorders; Bromazepam; Suicide; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; lidé; Psychoses, Substance-Induced; Adult; toxické psychózy; Humans; dospělí; sebevražda; Male; Autopsy; pitva; bromazepam; mužské pohlaví