Tiamín a jeho účinok v liečbe závažných psychiatrických a somatických následkov chronického alkoholizmu - Vladimír, A (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2007)
Chronický a často dlhodobý (často niekoľko desiatok rokov trvajúci) abúzus alkoholu má za následok častú koincidenciu psychiatrických a somatických (najmä neurologických) chorôb. V mnohých prípadoch majú spoločnú príčinu a tou je toxometabolické poškodenie centrálneho a periférneho nervového systému. Aj ked dlhodobý abúzus alkoholu zhoršuje prognózu vyliečenia, v prípade liečby správne zvoleným farmakom v primeranej dávke a dĺžke liečby je možné dosiahnuť výborný liečebný výsledok. Vo svojom príspevku chcem zdôrazniť opodstatnenosť liečby tiamínom (vitamín B1) v kontexte nových vedeckých a klinických neurobiologických poznatkov aj v prípade pokročilého štádia alkoholizmu s výskytom závažných psychiatrických a neurologických komplikácií. Súčasťou článku je aj kazuistika pacienta.
Keywords: Psychotropic Drugs; Humans; Acetylcholine; psychotropní léky; nemoci centrálního nervového systému; lidé středního věku; acetylcholin; neurotransmiterové látky; Thiamine; alkoholismus; lidé; Neurotransmitter Agents; mužské pohlaví; nemoci periferního nervového systému; Peripheral Nervous System Diseases; thiamin; Male; chronická nemoc; Central Nervous System Diseases; Middle Aged; Chronic Disease; komorbidita; Alcoholism; Comorbidity