Indikace antitrombotické terapie v sekundární prevenci ischemické CMP - Magerová, Hana (Neurologie pro praxi, 2019)
Článek navazuje na předchozí sdělení tématu tohoto čísla časopisu o ischemických cévních mozkových příhodách (iCMP). Podává přehled o antiagregačních a antikoagulačních lécích, které jsou základem sekundární prevence iCMP. Zaměřuje se na specifika i nežádoucí účinky jednotlivých léků, na výběr vhodné terapie s ohledem na etiologii iCMP a zmiňuje i některé méně časté klinické situace.
Keywords: antikoagulancia; Ticlopidine; Drug Resistance; hodnocení rizik; Aspirin; Anticoagulants; cévní mozková příhoda; léková rezistence; Renal Insufficiency, Chronic; krvácení; lidé; Platelet Aggregation Inhibitors; Stroke; Risk Assessment; chronická renální insuficience; klopidogrel; tiklopidin; sekundární prevence; Secondary Prevention; Clopidogrel; Antithrombins; Hemorrhage; inhibitory agregace trombocytů; antitrombiny; Humans