Současné možnosti monitorace glykemie - Bém, Robert (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Stanovení hodnoty glykemie je zásadní pro diagnostiku a léčbu diabetů. Kromě laboratorního stanovení glykemie máme v současné době celou řadu možností, jak monitorovat glykemii zejména v domácím prostředí pacienta. Mezi tyto možnosti patří použití glukometrů, flash glucose monitoring a kontinuální monitorace pomocí senzorů. Pacienti tak mají možnost provádět velmi efektivně selfmonitoring a aktivně se podílet na kompenzaci diabetu. Budoucností je propojení spolehlivé a přesné monitorace glykemie s aplikací inzulínu, a tedy vytvoření uzavřeného systému.
Keywords: Blood Glucose Self-Monitoring; Insulin Infusion Systems; Diabetes Mellitus; selfmonitoring glykemie; Humans; diabetes mellitus; inzulinové infuzní systémy; lidé