Diagnostika a léčba diabetické neuropatie - Malá, Šárka; Krollová, Pavlína; Hoskovcová, Lucie; Kvapil, Milan (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Přesná prevalence diabetické neuropatie není známa, udává se rozmezí 25-90 %. EtioLogie je muLtifaktoriáLní, dominantní vliv má hypergLykemie, resp. délka expozice hypergLykemii. Základním příznakem diabetické periferní senzitivní neuropatie jsou parestezie, termináLně anestezie. Klinické příznaky kardiální autonomní neuropatie jsou nevýrazné - ortostatická hypotenze, snížená tolerance námahy. Základním příznakem je klidová tachykardie, závažnou komplikací jsou maligní arytmie. Diagnosticky pomáhá vyšetření variability intervalu RR. Základem terapie a zároveň prevence rozvoje diabetické neuropatie je intenzifikace léčby diabetu s co nejlepší kompenzací. Většina současné medikamentózní terapie je pouze symptomatická, se zaměřením na zmírnění subjektivních obtíží. Jedinou současně dostupnou léčivou látkou s prokazatelným vlivem na patofyziologické procesy, které vedou k diabetické neuropatii, je kyselina thioktová. Specifická prevence není známa.
Keywords: Anticonvulsants; kyseliny linolové; opioidní analgetika; Paresthesia; Analgesics, Opioid; Antidepressive Agents, Tricyclic; Diabetic Neuropathies; antidepresiva tricyklická; parestezie; Humans; lidé; diabetické neuropatie; antikonvulziva; Linoleic Acids