Roztroušená skleróza - včasná diagnostika a možnosti léčby - Nytrová, Petra; Blahová Dušánková, Jana; Horáková, Dana (Farmakoterapeutická revue, 2019)
Roztroušená skleróza je chronické autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému, u kterého vedou zánětlivé procesy k poškozením myelinu a ke ztrátě axonů a neuronů a jehož důsledkem je trvalá invalidita. První ataka onemocnění se typicky manifestuje mezi 20. a 40. rokem života a u většiny nemocných je průběh roztroušené sklerózy relaps-remitentní. V současnosti je pro pacienty s relaps-remitentní formou roztroušené sklerózy dostupná imunomodulační léčba, která, pokud je podána včas, snižuje aktivitu nemoci a oddaluje nástup tzv. sekundární progrese. Při volbě léčebného přípravku se snažíme o nasazení účinné terapie za minimalizace možných rizik léčby, které jsou dané typem léku a do jisté míry jsou i individuální.
Keywords: Glatiramer Acetate; Alemtuzumab; Remission Induction; Multiple Sclerosis, Relapsing-Remitting; kladribin; glatiramer acetát; Natalizumab; indukce remise; Secondary Prevention; Multiple Sclerosis; lidé; Fingolimod Hydrochloride; Antibodies, Monoclonal, Humanized; alemtuzumab; relabující-remitující roztroušená skleróza; Cladribine; Interferon-beta; magnetická rezonanční tomografie; roztroušená skleróza; časná diagnóza; Ocrevus (ocrelizumab), Lemtrada (alemtuzumab); interferon beta; Early Diagnosis; fingolimod hydrochlorid; natalizumab; humanizované monoklonální protilátky; Magnetic Resonance Imaging; Humans; sekundární prevence