Primární bolesti hlavy. část II, Tenzní typ bolesti hlavy a cluster headache - Marková, Jolana; Kotas, Rudolf (Medicína po promoci, 2019)
Tenzní typ bolesti hlavy je nejčastějším typem bolesti hlavy. V článku je krátce zmíněna patofyziologie včetně periferních a centrálních mechanismů. Podstatou periferních mechanismů může být dysfunkce v myofasciálních spouštěcích bodech, podkladem centrálních mechanismů je pravděpodobně centrální senzitizace. Je popsána léčba akutních atak a profylaktická léčba u časté epizodické a chronické formy. Cluster headache je typ primární bolesti hlavy ze skupiny trigeminových autonomních neuralgií (TACs). Je popsán klinický obraz i možnosti akutní, překlenovací a profylaktické léčby.
Keywords: Anticonvulsants; trigeminální autonomní cefalalgie; Humans; Headache Disorders, Primary; Glucocorticoids; antikonvulziva; Tryptamines; Tension-Type Headache; tenzní bolesti hlavy; Amitriptyline; lidé; Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal; antiflogistika nesteroidní; chemoprofylaxe; Chemoprevention; amitriptylin; tryptaminy; Trigeminal Autonomic Cephalalgias; glukokortikoidy; primární bolesti hlavy