Techniky repozice zlomenin proximálního femuru na amputované končetině - Neudertová, Martina (Ortopedie, 2019)
Zlomeniny proximálního femuru patří mezi velmi častá poranění, někdy se ale vyskytují také u pacientů po amputaci dolní končetiny. K umožnění časné vertikalizace se v současné době upřednostňuje operační řešení. Typ zvoleného výkonu záleží na typu zlomeniny. Postup u pacientů s amputací se liší technikou repozice. Máme několik možností repozice: molitanová extenze, extenze pomocí tahu za ruku používaná při artroskopii ramene, skeletální extenze, otočení boty extenčního stolu nebo manuální repozice. Porovnávali jsme možnost použití a výhody i nevýhody jednotlivých metod. Na našem pracovišti jsme s dobrými výsledky použili repozici pomocí skeletální trakce a repozici asistentem. Summary: Fractures of proximal femur appear very frequently and can be observed in patients with amputated limb too. Surgery to faster mobilization is preferred in these times. Type of chosen operation method depends on type of fracture. Difference between patients with and without amputation stays in technique of fracture reduction. There are several methods of reduction: skin traction, arm trap used for shoulder arthroscopy, skeletal traction, inverting the traction boot, manual reduction. We compared possibility of application, advantages and disadvantages of each method. Reposition of skeletal traction and reposition with assistant were tested in our hospital with satisfying results.
Keywords: Femur; mužské pohlaví; Traction; manipulace ortopedická; fraktury kostí; Male; senioři; Humans; femur; Closed Fracture Reduction; Fracture Fixation, Internal; Manipulation, Orthopedic; lidé; Middle Aged; lidé středního věku; Fractures, Bone; trakce; uzavřená repozice fraktury; pahýl po amputaci; vnitřní fixace fraktury; Amputation Stumps; Aged