Novinky v terapii rezistentní hypertenze - Cífková, Renata (Praktické lékárenství, 2019)
Hypertenzí rezistentní na léčbu v současné době rozumíme stav, kdy doporučená léčba nedokáže snížit hodnoty krevního tlaku (TK) v ordinaci lékaře na < 140/90 mm Hg a nedostatečná kontrola hypertenze je potvrzena ambulantní monitorací TK nebo měřením TK v domácích podmínkách. Doporučená medikamentózní léčba rezistentní hypertenze zahrnuje kombinaci tří antihypertenziv podávaných v optimálních nebo maximálně tolerovaných dávkách; součástí kombinace by mělo být diuretikum, dále obvykle nejčastěji inhibitor ACE/sartan + blokátor kalciových kanálů. Odhadovaná prevalence při použití této definice je pravděpodobně méně než 10 % u medikamentózně léčených hypertoniků. Vždy je třeba vyloučit pseudorezistentní hypertenzi a sekundární příčiny hypertenze. Jako čtvrtý lék do kombinace je v současné době doporučován spironolakton až do dávky 50 mg denně. Je upřednostňováno užívání fixních kombinací.
Keywords: Hypertension; Antihypertensive Agents; diuretika; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; blokátory kalciových kanálů; blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II; lidé; Spironolactone; hypertenze; antihypertenziva; Diuretics; pseudorezistentní hypertenze; inhibitory ACE; Diagnosis, Differential; spironolakton; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Calcium Channel Blockers; Humans; diferenciální diagnóza; Practice Guidelines as Topic; rezistentní hypertenze; Drug Therapy, Combination; kombinovaná farmakoterapie; Angiotensin II Type 1 Receptor Blockers